Thursday, August 20, 2015

Keje gomen tak perlu takaful? Think again!


Beberapa bulan lepas, saya berjumpa dengan seorang sahabat baik saya yang sudah lama saya tidak jumpa lantaran kesibukan kami. Rancang berborak, beliau bcerita tentang ibunya yang merupakan bekas penghidap kanser limfoma tahap tiga (kritikal). Tentang bagaimana ibunya mendapatkan rawatan untuk kanser tersebut dan bagaimana ibunya berkongsi pengetahuan dengan pesakit2 lain di hospital semasa mendapatkan rawatan akan pelbagai bantuan yang boleh mereka dapatkan, memberi semangat kepada mereka dsb.

Sumber: Google


Subhanallah, dengan kecekalan ibunya itu, saya tidak terperanjat apabila ibunya sudah pulih dan bebas daripada kanser tersebut. Benar kata guru saya, apabila kita diuji dengan sesuatu penyakit, bukan sahaja ubat membantu penyembuhan (dengan izin Allah sudah pastinya) tetapi semangat pesakit terhadap kehidupan sebenarnya yang menjadi kekuatan untuk badannya melawan sesuatu penyakit.

Namun, ada sesuatu pada ceritanya yang saya rasa saya perlu kongsikan dengan semua orang di luar sana yang mungkin masih ragu-ragu kenapa mereka perlu mempunyai perlindungan takaful sedangkan mereka bekerja di sektor perkhidmatan awam atau dalam erti kata lain, keje dengan gomen.

Semasa ibunya berjumpa dengan doktor di hospital kerajaan untuk mendapatkan konsultasi tentang rawatan kimoterapi untuk kanser yang dihadapinya, beliau bertanya tentang ubat yang terbaik utk rawatan tersebut. Mengikut doktor, ada ubat yang lebih baik tetapi harganya jauh lebih mahal menyebabkan ia tidak digunakan di hospital kerajaan. Terlalu mahal, sehingga ia tidak menjadi munasabah untuk digunakan untuk ramai pesakit di hospital kerajaan. 

Agaknya jika kita berada pada situasi itu, apa yang akan kita lakukan? Menyalahkan kerajaan tidak menyediakan ubat yang mahal itu secara percuma di hospital kerajaan? Berserah sahaja dengan apa sahaja yang ada? Mengorek mana2 tabung yang ada yang tujuannya ialah untuk simpanan di masa tua? Meminta derma? Menangis menyesal kerana tidak dilahirkan di UK? :P

Menariknya, setelah mendengar penerangan doktor, apa yang ibunya lakukan ialah, beliau meminta doktor menempah ubat tersebut dan beliau akan membayar harga ubat tersebut dengan duit pampasan takaful yang beliau perolehi!

Baru saya tahu, ada prosedur sebegini rupanya- dapatkan rawatan di hospital kerajaan tetapi menggunakan duit sendiri untuk membeli ubat yang lebih baik drpd yang disediakan secara percuma di hospital kerajaan. Kawan saya terlupa berapa harga ubat tersebut tetapi menurut kawan lain yang merupakan seorang doktor, harganya boleh mencecah ratusan ribu ringgit!

Menarik kisahnya, kerana saya sendiri tidak tahu mengenai perkara ini meskipun saya amat amat menggalakkan semua kakitangan kerajaan untuk mengambil takaful atas pelbagai sebab yang lain. Dengan mekanisme begini, sudah pasti kita semua mendapat pilihan untuk mendapatkan rawatan terbaik di mana sahaja yang kita mahukan. 


Inilah takaful, ia memberikan bantuan kewangan apabila kita sangat memerlukan (disclaimer: hanya jika anda mengambil takaful komprehensif, dengan nilai pampasan yang sewajarnya!) tanpa perlu menjadi rakyat UK, meminta derma, mencuri tabung sendiri yang sepatutnya digunakan untuk tujuan lain atau terus menerus menyalahkan orang lain..

Pakar takaful berpengalaman,
Lin Che Mat
0136448832
www.linchemat.com

No comments:

Post a Comment

Total Pageviews

Ads Inside Post