Wednesday, October 15, 2014

Sesuatu yang mungkin kita LUPA untuk utamakan?

Assalamualaikum wbt,

Kisah pagi ini yang patut kita sama2 renungi, adakah kita LUPA utk utamakan keperluan anak-kita kita berbanding kehendak kita?

Seorang bapa mencarum takaful untuk anaknya, kot-kot kalau ada kecemasan yang memerlukan kemasukan ke hospital, insya Allah boleh bagi anak kecil yang tak mengerti apa-apa tu selesa sikit di hospital pakar swasta. Tapi, kerana kehendak untuk menggayakan sebuah kereta buatan luar negara, si bapa sanggup menghentikan caruman takaful untuk anaknya. Akibatnya, polisi anak tidak lagi aktif. Kehendak bapa atau keperluan anak yang lebih utama di sini? 

Ini bukan kisah dongeng. Ini kisah benar yang berlaku di luar sana. Kenapa kita sebagai ibu bapa kadang kala sukar untuk tentukan keperluan anak dan kehendak kita? 

Mencarum takaful untuk anak bukan mahal pun.. Kalau gaji bapa RM3,000, dan caruman takaful untuk anak RM120 sebulan, ia cuma 4% sahaja daripada gaji bapa! Itu kalau gaji RM3,000.. Sekarang ini lulusan universiti pun sudah dapat gaji permulaan RM3,000 apatah lagi kalau yang dah lama berkerja.

Agaknya kalau anak pandai tanya "kenapa mak dan ayah tinggalkan saya bersama orang lain apabila mak dan ayah pergi kerja tapi 4% daripada gaji pun ayah tak boleh simpan untuk saya?", apa patut kita jawab? "Sebab mak dan ayah nak beli kereta buatan luar negara, jadi kamu perlu berkorban untuk keselesaan kita semua. Kamu masuk hospital bukan setiap hari, ayah ni kena bawak kereta setiap hari!". 

Kalau sampai hati nak jawab macam tu pada anak, jawablah.. kalau tak sampai hati, pastikan kalau dah mencarum takaful untuk anak, jangan tak bayar sampai polisi lapsed pula. Tentukan yang mana keperluan anak dan kehendak kita. Jangan lupa, utamakan keperluan berbanding kehendak.

Kalau belum lagi mula mencarum, hubungi saya di 0136448832 atau email noorhazlin@prupartner.com.my.


Sent from Samsung Mobile

No comments:

Post a Comment

Total Pageviews

Ads Inside Post