Monday, November 28, 2011

Salam Maal Hijrah, sudah bersediakah untuk berhijrah?

Assalamualaikum,

Lama sudah rasanya saya tidak sempat update blog kesayangan saya ini. Jadi, sempena kedatangan tahun hijrah ke 1433 ini, harapnya masih belum terlambat utk saya mengucapkan salam maal hijrah dan semoga kita semua dapat menjadikan tahun ini lebih baik daripada tahun-tahun sebelumnya.

Tahun baru adalah masa yang sesuai untuk kita berhijrah supaya kita merancang kewangan dengan lebih baik. Persoalannya ialah, bersediakah kita untuk berhijrah? Kerana hijrah memerlukan pengorbanan dan pengorbanan memerlukan kekuatan!

Tahun baru ini, berazamlah untuk tidak menjadi mangsa kepada kegagalan perancangan kewangan.  Kalau tidak pernah simpan duit gaji yang kita terima setiap bulan, berkorbanlah untuk menyimpan walaupun dengan hanya bermula RM100 sebulan. Bila sudah cukup berdisiplin, tambah nilai yang ingin disimpan. Kita cuma perlu belajar macam mana ingin menjadi penyimpan yang berdisiplin dahulu. Percayalah, apabila kita sudah cukup berdisiplin, kita akan rasa tidak puas melihat jumlah yang sedikit dalam simpanan lantas kita akan cuba pula untuk menyimpan lebih banyak.

Apabila kita sudah pandai menyimpan, jangan lupa untuk melindungi simpanan kita dengan pelan takaful daripada Prudential BSN Takaful. Apa guna RM10,000 yang disimpan bertahun-tahun dalam akaun simpanan jika tiba-tiba kita ditakdirkan sakit dan memerlukan pembedahan bernilai RM30,000? Inilah waktunya kita akan bersyukur kalau dulu kita sudah berkorban sekurang-kurangnya RM100 sebulan untuk mencarum di Prudential BSN Takaful. Duit simpanan selamat, sakit pun dapat dirawat :)

Okaylah, pendek saja entri kali ini. Saya masih di kampung, insya Allah akan balik ke Kuala Lumpur hari ini.

Jika anda telah bersedia untuk berhijrah, boleh hubungi saya, Lin Che Mat, di 013-6448832 atau emel noorhazlin@prupartner.com.my. Jika rasa macam dah sedia tapi eh, macam tak sedia pula (50-50), boleh juga hubungi saya jika ingin tahu dengan lebih lanjut tentang bagaimana sebenarnya pelan Prudential BSN Takaful boleh membantu. Sehingga entri seterusnya, jumpa lagi! 

Ps: rasa bersalah pada pembaca blog yang rajin berkunjung ke sini sebab dah hampir 3 bulan tak tulis entri baru. Sori ya! Insya Allah jika ada kelapangan saya cuba untuk menulis lebih kerap lepas ni :)


No comments:

Post a Comment

Total Pageviews

Ads Inside Post