Wednesday, July 6, 2011

Pakai medical card sama seperti pakai smart tag?

Smart Tag

Kenapa saya buat perumpamaan pakai medical card ni sama seperti pakai smart tag?


Bila kita nak bayar tol di plaza tol, biasanya apabila menggunakan cash kita perlu:
 
1. Keluarkan duit daripada wallet atau purse atau bekas syiling,
2. Kira duit sebelum sampai di plaza tol,
3. Beratur tunggu giliran,
4. Berhentikan kenderaan,
5. Turunkan tingkap (kadang2 ada yang buka pintu),
6. Bagi duit kepada operator,
7. Tunggu operator kira duit kita,
8. Tunggu operator bagi duit baki,
9. Tunggu operator tekan butang untuk naikkan palang,
10. Tekan minyak,
11. Baru boleh meneruskan perjalanan.

Tapi bila menggunakan smart tag pula prosesnya disingkatkan kepada:

1. Semak baki smart tag,
2. Letak smart tag di bahagian hadapan cermin kereta,
3. Beratur tunggu giliran
4. Perlahankan kenderaan
5. "TUTITT"- tunggu bunyi keluar daripada smart tag menandakan pembayaran tol telah dibuat serentak dengan palang dinaikkan,
6. Tara!! Dah boleh teruskan perjalanan.


Mudah, bukan?

Jadi, kenapa apabila kita memiliki medical card sendiri, ia ibarat smart tag pula? Sebab, pengguna smart tag perlu bayar in advance untuk mendapatkan nilai kredit pada kad touch n go mereka dan juga perlu membayar harga alat tersebut. Mereka perlu buat "initial investment" untuk memastikan masa di plaza tol dijimatkan dan lebih memudahkan perjalanan.

Bagaimana dengan medical card? Kita juga perlu membuat "initial investment" apabila memperuntukkan sejumlah wang daripada gaji setiap bulan untuk memiliki medical card yang tertera nama kita di atasnya. Tetapi, apabila sampai masa untuk kita menggunakannya iaitu apabila kita perlu dimasukkan ke hospital, kita sebenarnya telah menempah jalan yang lebih pantas untuk mendapat rawatan segera.

Kenapa? Kita tidak perlu menyediakan wang sebanyak RM50,000 untuk pembedahan jantung dan kita tidak perlu menunggu giliran di hospital kerajaan yang mempunyai waiting list yang panjang untuk pembedahan jantung tanpa perlu membayar RM50,000. Kita boleh terus mendapatkan rawatan di hospital swasta tanpa perlu berhutang sana sini dan menyusahkan ahli keluarga untuk mengumpul wang sebanyak itu.
 
Cuma kadang-kadang kita tak nampak keperluan smart tag tu bila kita selalu menggunakan jalan free. Sama juga orang yang tak nampak keperluan medical card kerana selalu menggunakan medical card free yang diberi oleh majikan atau cuma menggunakan hospital kerajaan.
 
Apabila sampai waktunya apabila tiada jalan free untuk menuju ke destinasi, barulah kita sedar pentingnya smart tag untuk digunakan di plaza tol. Lebih-lebih lagi kalau time tu kita perlu tiba ke destinasi dengan segera.

Apabila sampai waktunya kita sudah tidak bekerja dengan majikan, baru kita sedar keperluan untuk memiliki medical card sendiri. Apabila sampai waktunya terpaksa menunggu giliran berbulan-bulan untuk mendapatkan rawatan di hospital free, barulah kita sedar keperluan medical card seperti keperluan memiliki smart tag. Tetapi apakan daya, ia mungkin sudah terlambat pada waktu itu..

Pilihannya di tangan anda, nak pakai smart tag atau nak gunakan cash? Nak pakai medical card atau nak tunggu lagi….?

Anda boleh menghubungi saya, Lin Che Mat di 0136448832 atau emel noorhazlin@prupartner.com.my untuk penerangan percuma tentang bagaimana Prudential BSN Takaful boleh memberikan anda medical card yang berfungsi seperti smart tag di saat anda benar-benar memerlukan.

1 comment:

Total Pageviews

Ads Inside Post