Tuesday, April 26, 2011

Sediakanlah wang yang mencukupi untuk keluarga...Sedih rasanya bila membaca kisah ini.. Andainya kita yang masih hidup ini dapat mengambil pengajaran, rancanglah kewangan kita dengan menyediakan wang yang mencukupi untuk keluarga yang akan ditinggalkan. Benar, wang bukan segala-galanya tapi hampir semua perkara memerlukan wang..

Daripada pengamatan saya, ramai ibu bapa terutamanya kaum Melayu yang masih tidak merancang kewangan dengan betul. Contoh termudah ialah kita sanggup membeli baju dan alat permainan yang bermacam warna dan jenis untuk anak-anak pada setiap bulan sehingga beratus ringgit tetapi tidak sanggup membelanjakan serendah RM100 sebulan untuk menyediakan dana untuk makan minum dan pendidikan anak-anak jika sekiranya berlaku sesuatu musibah kepada kita!

Cuba fikirkan sejenak, andainya semalam nyawa kita ditarik balik, adakah baju baru dan alat permainan yang kita belikan itu akan dapat menyediakan makanan untuk anak-anak? Tidak! Adakah baju dan alat permainan tersebut yang dapat digunakan untuk membayar yuran persekolahan mereka? Tidak! Adakah kita sanggup anak-anak kita mengambil sisa makanan sebagai santapan mereka? Sudah pasti jawapannya tidak, bukan?

Jadi, ambillah langkah yang sewajarnya dengan mencarum di PruBSN Takaful. Serendah RM100 sebulan, kita boleh menyediakan dana bernilai RM100,000 untuk keluarga kita tanpa mengambil masa yang lama. Sedangkan dalam perkiraan mudah, jika kita menyimpan RM100 sebulan di bank, kita perlu menyimpan sebanyak 1000 bulan atau 83 tahun secara konsisten untuk mendapat simpanan bernilai RM100,000!*

Sebaliknya, dengan menyimpan di PruBSN Takaful, jika kita meninggal dunia disebabkan kemalangan selepas membuat bayaran pertama, keluarga yang kita tinggalkan untuk selama-lamanya itu layak serta-merta untuk diberikan pampasan bernilai RM100,000 walaupun kita baru membayar RM100..

Untuk maklumat lanjut, boleh hubungi anda boleh menghubungi saya, Lin Che Mat di 0136448832 atau emel noorhazlin@prupartner.com.my.*tanpa mengambil kira kadar faedah

No comments:

Post a Comment

Total Pageviews

Ads Inside Post