Sunday, August 1, 2010

PruBSN sbg sahabat baik?

Keistimewaan sebuah pelan yang komprehensif daripada PruBSN Takaful.


Walaupun anda merantau jauh dari tanahair utk mencari rezeki, demi memberikan kehidupan yang lebih baik utk keluarga tersayang, PruBSN akan tetap menjadi sahabat baik anda, tidak kira di mana shj anda berada. Bagaimana?


1. Medical Card
PruBSN memberikan perlindungan terhadap kos rawatan perubatan dalam tempoh 90 hari anda berada di luar negara. Iaitu, sebarang kos rawatan perubatan (kecuali berkaitan pregnancy, cosmetic surgery dan dental) yang dibuat di luar negara akan di bayar balik oleh PruBSN (reimbursement basis). Sekiranya anda berada di luar negara kerana bekerja, yang menuntut anda berada di sana lebih drpd tempoh 90 hari, ada 1 persoalan yg perlu dijawab oleh anda: Jika anda mengalami satu pnyakit yg serius, adakah anda ingin terus berada di sana, atau anda akan balik ke Malaysia, di mana kos rawatan anda akan ditanggung oleh PruBSN, dekat dengan keluarga yg akan menjaga kita siang dan mlm? Jadi, walaupun anda berada di luar negara pd ms skrg, ingtlah suatu hari anda akan tetap pulang ke tanah air, selagi keluarga anda masih di sini...


2. Pampasan Kematian
Jika anda meninggal dunia semalam, adakah isteri dan anak2 anda akan masih menangis pada hari ini? Jika ya, adakah anda ingin tangisan mereka berlarutan sehingga bertahun2 lamanya kerana terpaksa hidup dlm kepayahan setelah bapa yg mnjadi tunjang keluarga pergi tnpa smpat meninggalkan pesan? Meskipun anda mempunyai simpanan sperti EPF dll, adakah itu sudah mncukupi? Ingtlah apabila jenazah diusung keluar, 3 perkara yg akan diucapkan oleh imam: i)jika si mati ada kesalahan, maafkanlah; ii) jika si mati ada termakan terminum, halalkanlah; iii) jika si mati ada berhutang, TUNTUTLAH DENGAN KELUARGANYA. Jangan sampai smua wang digunakan untuk mmbayar hutang, mnyebabkan isteri dan anak2 terpaksa menagih simpati org utk hidup.

 
3. Pampasan Kematian Akibat Kemalangan
Kematian itu adalah pasti bg setiap bnda bernyawa. Cuma, caranya shj berbeza antara seorg individu kpd individu yg lain. Walaubagaimanapun, kematian akibat kemalangan adalah sesuatu yg sgt ditakuti semua. Takut amal belum cukup, takut akan kesakitannya, takut akan kecepatan prosesnya. Pling menakutkan,apabila yang pergi scr tiba2 itu adalah ketua keluarga. Kepada siapa nasib isteri dan anak2 harus digantung, kepada siapa keperitan itu harus diadu. Suami tidak sempat membelikan rumah yg diidamkan, tidak sempat membuat wasiat, tidak sempat mninggalkan harta utk digunakan isteri dan anak2 yg ditinggalkan...


4. Sakit kritikal
Apabila menghidap penyakit di tahap kritikal, kita sudah tidak mampu bekerja 110% spt yg kita lakukan skrg. Cuti diambil sehingga tahap maksimum, masa lebih byk dihabiskan di atas katil, muram lebih bnyk drpd snyum, kesakitan sudah tidak dpt dilafazkan dengan kata2. Pada ketika ni, hospital menjadi rmh kedua. Pada waktu ini, anda bersyukur mempunyai pelan PruBSN yg serba lengkap, kerana anda TIDAK PERLU mnyimpan duit dlm PruBSN lagi, kerana PruBSN yg akan menyimpan untuk anda. Medical Card pd ketika ini sudah menjadi PERCUMA, ditambah pula dgn pampasan saguhati utk membiayai lampin, upah org yg mnjaga anda, wang utk anak2 anda ke sekolah, dan membeli makanan dan pakaian anda.


5. Savings
Beruntungnya anda menyimpan di PruBSN kerana apabila anda memerlukan wang utk menunaikan haji (sbg contoh), anda dibenarkan mngeluarkan wang daripada simpanan PruBSN anda. Wang boleh dikeluarkan pada bila-bila masa, selagi anda tinggalkan baki sebanyak RM1,000. Pada ms yg sama, kesemua manfaat 1-4 terus berjalan seperti biasa.


Kesemua manfaat yg disebut di atas, akan diperolehi dlm 1 akaun shj di PruBSN.


Utk maklumat lanjut, anda boleh hubungi saya, Lin Che Mat, di 0136448832, talian dibuka 24/7. Atau emel noorhazlin@prupartner.com.my. Nasihat dan penerangan percuma akan diberikan.

No comments:

Post a Comment

Total Pageviews

Ads Inside Post